Povijesni su dani za bjelovarsku sirarsku proizvodnju. Konačno je proizveden prvi Bjelovarski kvargl po zaštićenoj recepturi. Nakon što je prošao strogu proceduru kontrola vezano uz proizvodnju, OPG Maciček iz Žabjaka zadovoljio je sve uvjete i dobio certifikat za proizvodnju tog poznatog sira koji je i 25. proizvod s europskom zaštitom zemljopisnog podrijetla. Kako nastaje Bjelovarski kvargl i koji su daljnji planovi OPG-a doznali smo danas od samog proizvođača Dejana Macičeka. Inače, Macičekovi se sirarstvom bave već odavno i imaju veliku paletu sirnih proizvoda i proizvoda od mlijeka, no postupak certificirana ovog unikatnog sira našeg podneblja i njima je bio izazov. Na sreću vrlo brzo su udovoljili strogim kriterijima i danas u prvi vlasnici certificiranih primjeraka Bjelovarskog kvargla i za svoju odvažnost dobit će od Grada Bjelovara 13 tisuća eura potpora.
– Pozivamo sve koji misle da mogu proizvesti Bjelovarski kvargl neka se odvaže i ako dobiju certifikat neka zatraže potpore Grada Bjelovara. Na naše potpore se javlja oko 200 poljoprivrednika, što nije malo i naši poljoprivrednici znaju što mogu očekivati sutra jer smo u stalnim razgovorima i slušamo što su njihove potrebe – kazao je zamjenik bjelovarskog gradonačelnika Igor Brajdić za posjeta OPG-u Maciček.
Bjelovarski kvargl sir je koji se isključivo radi ručno. Proces za dobivanje toga sira traje skoro tjedan dana i ima puno siroljubaca koji cijene njegovu kvalitetu. Kazao nam je to Dejan Maciček. – Zahtjevno je jer se mora paziti na određene parametre i voditi evidencija, ali mi smo imali sve što je potrebno da ga proizvedemo i po zaštićenoj recepturi cijenu nećemo dizati u odnosu na onu koja jest za kvargl kakav su naši kupci do sada naučili kupovati, dakle dva eura za jedan sir – objasnio je Dejan Maciček.