Najslađa manifestacija u regiji, 19. Pčelarski sajam uvijek je sjajna prilika da se iskažu i domaćice koje izvrsno znaju iskoristiti med u pripremanju slatkih zalogaja. Tako je bilo i ove godine, s jednom malom iznimkom. Naime, ove godine u pripremi su se i okušali i muškarci i već se pokazali kao ozbiljni konkurenti. Među 12 pristiglih medenjaka tročlana komisija, u sastavu Edita Sabolović, Ivana Marušić, Igor Kalabek i Sandra Drašković, najboljim je proglasila onaj Vere Marušić. Drugo mjesto zauzeo je Marijan Hrženjak, a treće Danijela Temraz.
U pripremanju keksa sa začinom istaknula se Nada Hrženjak. Po procjeni komisije ove godine drugo mjesto u izradi keksa sa začinom zauzela je Sanja Novotin, a treće Mirela Jantolek. Njih tri su jedine i poslale svoje paprekanje na ocjenjivanje.
– Imamo svoj med i svoje začine koje stavljamo u medenjak i recept nikome ne dajemo. Pomaže mi kćer Ivana, koja ih uvijek radi s posebnim dodacima i vidimo po prodaji da nam dobro uspijevaju. Radim i druge proizvode od meda, od bombona preko raznih mješavina do imuno meda i lizaljki – kaže pobjednica Vera koja već petu godinu svoje medenjake donosi na ocjenu, a pčelarka je domaće Pčelarske udruge „Bilogora“ Bjelovar.
Da su i muškarci sve bolji u pripravljanju raznih delicija osim člana komisije, Igora Kalabeka dokazao je i Marijan Hrženjak iz Koprivnice, čiji je medenjak osvojio drugo mjesto, ali se zato zajedno sa suprugom Nadom iskazao u pripremanju keksa sa začinom.
– Naravno da joj pomažem. Ona je trenutačno na štandu pa sam ja došao po priznanja. Zajedno sve radimo oko kolačića za koje je najvažnije da imate kvalitetan med, ostalo su nijanse. Bavimo se pčelarstvom. Pčelarimo s oko 120 zajednica, što proizvodnih, što pomoćnih, tu nadomak Đurđevcu, podno jedne šume. Inače, naše paprenjake bez problema jedu i djeca, tako da iako je naziv po papru mi s njim baratamo oprezno. Više su to kolačili sa začinima koji se odlično sljubljuju s vinom – ponosan je Marijan.