Oštre osude zbog provociranja vladajuće većine na račun Roma

Priopćenjem za javnost oglasili su se iz Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Bjelovarsko-bilogorske županije. Oštro su osudili, kako kažu, neprimjerenu doskočicu županijske vijećnice Ines Vrbanić na aktualnom satu Županijske skupštine, održanoj prošloga petka. Naime, postavljajući pitanje Vrbanić je u uvodnom dijelu provocirala vladajuću većinu na račun Roma.

– Vijećnica Vrbanić je svojom izjavom na vrlo ružan i neprimjeren način uvrijedila sve pripadnike nacionalnih manjina, a posebno romsku nacionalnu manjinu i njihovog predstavnika u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, Gorana Đurđevića, koji je na navedenoj sjednici  bio prisutan, kao i ostali predstavnici nacionalnih manjina u BBŽ.

„Čestitam našoj novo sastavljenoj Vladi RH i predlažem da se uzme u obzir da ministar demografije bude iz redova romske nacionalne manjine, s obzirom da oni nemaju problema s natalitetom.“

Ovo nije prvi i jedini neprimjereni i krajnje uvredljiv istup navedene vijećnice. Često je, i na prethodnim sjednicama Županijske skupštine BBŽ, spominjala, govorom mržnje, nacionalne manjine u negativnom kontekstu.

Stoga ju i ovim putem upozoravamo da se prestane na takav način obračunavati s političkim neistomišljenicima. Mi, pripadnici nacionalnih manjina zagovaramo kulturu ponašanja, pogotovo na tako visokim lokalnim funkcijama na kojima predstavlja svoje birače. Među njima sigurno ima i pripadnika romske pa i drugih nacionalnih manjina. Nismo sigurni da bi oni baš bili ponosni na njezine ovakve istupe – reagirali su iz Koordinacije.

 

 

Vijesti