U srcu Hrvatske, na pitomoj Bilogori, jesen donosi bogatstvo okusa i mirisa koji podsjećaju na bakinu kuhinju. Upravo sada, dok šumske staze mame na branje gljiva, a zrak je svjež i mirisan, idealno je vrijeme za pripremu jela koja slave plodove ovog kraja. Donosimo vam top 5 bilogorskih jesenskih recepata koji će vas ugrijati i podsjetiti na zlatne dane djetinjstva.
1. Buča s vrganjima – kremasta juha iz Bilogore
U srcu Bilogore, buča i vrganji stvaraju harmoniju okusa. Za pripremu ove juhe potrebno je:
- 1 kg očišćene buče
- 3 manja vrganja
- 2 grančice ružmarina
- sol i svježe mljeveni papar
- ekstradjevičansko maslinovo ulje po potrebi
Buču i vrganje narežite, propržite na maslinovom ulju s ružmarinom, dodajte vodu i kuhajte dok povrće ne omekša. Zatim sve usitnite štapnim mikserom, začinite solju i paprom, te poslužite s domaćim grizankama i žlicom vrhnja.
2. Štrukli s jabukama – slatka tradicija
Štrukli su simbol bilogorske kuhinje. Za pripremu ovog slatkog jela potrebno je:
- 500 g brašna
- 1 jaje
- prstohvat soli
- vode po potrebi
- 1 kg kiselih jabuka
- 100 g šećera
- cimet po ukusu
Od brašna, jajeta, soli i vode zamijesite tijesto, razvaljajte ga i napunite nadjevom od oguljenih i naribanih jabuka pomiješanih sa šećerom i cimetom. Zarolajte, režite na komade i kuhajte u kipućoj vodi dok ne isplivaju na površinu. Poslužite posipane šećerom u prahu.
3. Kesten juha – okusi zlatne jeseni
Kesten je neizostavan u bilogorskoj kuhinji. Za pripremu kestene juhe potrebno je:
- 500 g kestena
- 1 luk
- 2 režnja češnjaka
- 1 mrkva
- 1 krumpir
- 1 l povrtnog temeljca
- sol i papar po ukusu
- maslinovo ulje za prženje
Kestene zarežite i prepržite na suhoj tavi dok ne počnu pucketati. Ogulite ih, a povrće sitno nasjeckajte i prodinstajte na maslinovom ulju. Dodajte kestene, prelijte temeljcem, kuhajte dok povrće ne omekša, te sve usitnite štapnim mikserom. Začinite solju i paprom, te poslužite s kockicama preprženog kruha.
4. Rižoto od buče s vrganjima – jesen na tanjuru
Za pripremu ovog rižota potrebno je:
- 350 g riže za rižoto
- 300 g vrganja
- 500 g buče
- 1 crveni luk
- 50 g maslaca
- 0,05 l maslinovog ulja
- peršin, list
- crveni papar
Rižu propržite na maslacu, dodajte nasjeckani luk i buču narezanu na kockice. Postupno dodajte temeljac, miješajući dok riža ne upije tekućinu. Na kraju umiješajte narezane vrganje, peršin i crveni papar. Poslužite toplo.
5. Pečena buča s medom i orasima – jednostavan desert
Za pripremu ovog deserta potrebno je:
- 1 manja buča
- 2 žlice meda
- 50 g oraha
- prstohvat cimeta
Buču ogulite, narežite na kriške i stavite u pećnicu zagrejanu na 180°C. Pečite dok ne omekša, zatim prelijte medom, pospite cimetom i nasjeckanim orasima. Vratite u pećnicu na još 5 minuta, te poslužite toplo.






