Bjelovarsko-bilogorski kraj i ove će jeseni biti u znaku tradicionalnih okusa. Od 14. do 30. studenoga 2025. održavaju se Dani okusa Hrvatske tradicije, manifestacija koja već šestu godinu okuplja ugostitelje iz brojnih hrvatskih županija i predstavlja lokalna, sezonska i autohtona jela po promotivnim cijenama. Sudjeluje više od 150 ugostiteljskih objekata iz 14 županija, što je još jedna potvrda sve većeg interesa za domaće specijalitete.
Ovogodišnje izdanje manifestacije za područje Bjelovarsko-bilogorske županije najavila je Turistička zajednica županije, a predstavljanje je održano u restoranu Greenberg iznad Daruvara. Direktor TZ-a Marcel Medak istaknuo je da manifestacija iz godine u godinu raste te da restorani sve više pažnje posvećuju suradnji s lokalnim proizvođačima i očuvanju tradicijskih recepata.
-Meni je posebno drago što se projekt širi i što ugostitelji sve ozbiljnije pristupaju domaćoj kuhinji. Gostima je autentičnost važna, a ovakva ponuda vraća fokus na ono što nas čini prepoznatljivima – rekao je Medak, dodajući kako je cilj da se tradicionalna jela ne nude samo za vrijeme manifestacije, nego da postanu dio stalne ponude.
Oznaku Okusi hrvatske tradicije trenutačno nosi 163 ugostiteljskih objekata u zemlji, a 120 ih aktivno sudjeluje u ovogodišnjim Danima okusa. U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji uključeno je 13 restorana, od kojih će 11 svojim gostima nuditi posebne menije.
U sklopu predstavljanja u restoranu Greenberg održana je i degustacija jela pripremljenih posebno za Dane okusa. Restoran, čiji su suvlasnici Marin Kelbasa i Ninoslav Medaković, poznat je po tome što njeguju tradicionalne recepture i koriste namirnice proizvedene u lokalnom okruženju. Glavni chef Marin Kelbasa naglasio je da na tome grade cijeli koncept restorana.
-Nabavljamo što više lokalnih namirnica. Tako podržavamo domaće proizvođače, a gostima nudimo okuse koji su povezani s krajem iz kojeg dolazimo. Vraćaju nam se jer cijene jednostavnost i iskrenost u kuhinji – rekao je Kelbasa.
Gosti su tom prilikom kušali domaću goveđu juhu, krem juhu od špinata i koprive, teleću jetricu s krumpirom i kremom od špinata, svinjski lungić u umaku od vrganja s povrtnim rižotom, kao i tradicionalne slatke recepte poput pite od jabuka i knedli od šljiva s umakom od vanilije. Uz jela su poslužena i vina te rakije lokalnih proizvođača.
Dani okusa Hrvatske tradicije održavaju se u organizaciji sustava županijskih turističkih zajednica i nositelja standarda Okusi hrvatske tradicije. Koncept je zamišljen tako da svaki restoran kroz tri slijeda – predjelo, glavno jelo i desert – ispriča priču o svome kraju koristeći lokalne namirnice i recepte koji su se prenosili generacijama.
Manifestacija traje do 30. studenoga, a sve sudionike i njihove promotivne menije moguće je pronaći putem službene interaktivne karte.






