Sarma, tradicionalno jelo od mljevenog mesa i riže zamotano u listove kiselog ili svježeg kupusa, odnosno vinove loze, jedno je od najomiljenijih jela na Balkanu. Premda vuče porijeklo iz turske kuhinje, sarma je na našim prostorima postala nezaobilazna delicija, osobito tijekom blagdana i obiteljskih okupljanja. Upravo toj kulinarskoj kraljici Garešnica je i ove godine posvetila svoj festival – drugu po redu Sarmijadu.
Manifestacija je održana u subotu, 20. rujna, a već od ranog jutra grad je mirisao na ovo popularno jelo. Program je započeo prijavama i podjelom namirnica u 10 sati, dok je natjecateljsko kuhanje krenulo sat vremena kasnije. Vrhunac događanja bilo je ocjenjivanje i proglašenje najboljih majstora sarme u 15 sati.
Posebnu draž cijelom natjecanju dao je stručni tročlani žiri, sastavljen od kandidata pete i šeste sezone popularnog kulinarskog showa MasterChef, koji su imali nezahvalan, ali sladak zadatak – odlučiti tko je pripremio najbolju sarmu.
Na natjecanje su se prijavile brojne ekipe, a svaka je pokazala svoj način pripreme i začinjavanja ovog tradicionalnog jela. Smijeha, druženja i dobre atmosfere nije nedostajalo, pa je Sarmijada još jednom potvrdila kako je u kratkom vremenu postala omiljen događaj u Garešnici i okolici.
Organizator ovog jedinstvenog festivala na području Bjelovarsko-bilogorske županije bila je Turistička zajednica Sjeverna Moslavina, koja je i ove godine uspjela spojiti ljubitelje dobre hrane, natjecateljski duh i bogatu gastronomsku tradiciju.